Podpisanie listu intencyjnego w sprawie budowy V odcinka obwodnicy Wągrowca

W dniu 18 września 2019 r. przy rondzie Kaliska w Wągrowcu odbyło sie spotkanie, podczas którego został podpisany przez Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Wojciecha Jankowiaka, Starostę Wągrowieckiego Tomasza Kranca, Wicestrostę Michała Piechockiego Prezesa Stowarzyszenia Jednostek Samorządu Terytorialnego "Komunikacja", Burmistrza Miasta Wągrowca Jarosława Berendta oraz Wójta Gminy Wągrowiec Przemysława Majchrzaka - list intencyjny w sprawie budowy V odcinka obwodnicy Wągrowca.

Stowarzyszenie Jednostek Samorządu Terutorialnego "Komunikacja" już w 2016 roku zleciło ze środków własnych wykonanie koncepcji budowy V odcinka obwodnicy Wągrowca Kaliska - Durowo. W koncepcji przedstawiono trzy warianty przebiegu V odcinka obwodnicy Wągrowca.

Budowa obwodnicy Wągrowca rozpoczęła się w 2000 roku i była realizowana etapowo. Do tej pory wybudowano 8 km drogi za kwotę 74,5 mln zł. Powstało 5 skrzyżowań typu rondo, skrzyżowanie skanalizowane wraz z infrastrukturą dla pieszych i rowerzystów oraz most na rzece Wełnie.

Zdjęcie galerii Podpisanie listu intencyjnego w sprawie budowy V odcinka obwodnicy Wągrowca